ERMITA DE LA SALUT
Sant Feliu de Llobregat
INICI
SITUACIÓ
HISTÒRIA
LLEGENDES
GOIGS
ACTIVITATS
SABIES QUE...
ALTRES ERMITES
MARIA
FOTOGRAFIES
CONTACTEU
El 1667, Caterina Grau, propietària de la masia de Guerau de la Gleva, llegava la finca als religiosos servites del Bonsuccés de Barcelona, amb la condició que s'hi edifiqués una ermita sota l'advocació de la Mare de Déu del Roser.
Per aquells temps, les nostres terres estaven devastades per sequeres, malalties (la Pesta), i les guerres (Guerra amb França i la Revolta dels Segadors) i els pagesos pagaven molts impostos a la Corona d'Espanya per mantenir els seus exercits. La misèria estava estesa arreu. no era d'estranyar doncs que s'estengués tant la devoció a la Mare de Déu sota l'advocació de la Salut. En trobarem exemples des de la veïna Occitània, al País Valencià o a les terres de Castella i Andalusia.
Només a la nostra comarca en trobem a El Papiol, Collbató i a Castelldefels.
El 3 de gener de 1748 la fica es ven, i ja se la coneixia amb el nom de "Font de la Mare de Déu de la Salut".
La Capella no fou beneïda fins el 9 de febrer de 1749, pel canonge de la Catedral de Barcelona Mn. Josep Font i Cerveró, amb llicencia per celebrar-hi missa exepte per Quaresma, Pàsqua i Advent.
La festa es fixà el daarrer dissabte del més d'agost.
El 9 de setembre de 1834, Joan Soler compra la finca que la torna a vendre a la família Borrell el 1849.
El 1859 es construí una nova capella, i un nou retaule. La imatge de la Mare de Déu estava flanquejada per dues imatges, una de Sant Josep i l'altra de Sant Antoni de Pàdua, patrons dels fills dels propietaris.
En esclatar la Guerra Civil Espanyola, el 1936, l'ermita fou cremada i les imatges destruïdes, també la talla barroca de la Mare de Déu.
Acabada la guerra, el 1939, l'ermita es reconstruí, i s'encarregà una nova imatge a l'escultor Josep Maria Camps i Arnau.
El 23 de Juny de 1940, al matí, la gent de Sant Feliu, pujava en processó la imatge de la Verge.
Als anys 80 del segle passat, tota la finca passa a ser propietat del Patronat de Collcerola i es feren grans remodelacions a l'entorn de la masia. S'urbanitzà l'entorn, s'aterrà la font i es construí una nova area de lleure amb barbacoes.
El 22 de novembre de 1987, el president de la Corporació Metropolitana de Barcelona, Pascual Maragall i MIra, i l'alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Francesc Baltasar i Albesa, inauguraren la fi de la remodelació.
Vista de la masia
Entrada a la masia
Antiga Font de la Salut
Vista de la masia
Antic altar
HISTÒRIA