Campaners
Campaners de Sant Llorenç


Tradicions, costums i tocs Imprimeix Correu electrònic

Antigament, les campanes repicaven durant tot l'any, només restaven en silenci des del Dijous Sant fins al Dissabte de Glòria, que eren substituïdes per matraques i maces de fusta. Era tradició, per alguna gent de Sant Feliu, recollir dotze pedretes, que havien de portar a sobre tot l'any, abans no acabessin de tocar les campanes el Dissabte de Glòria per prevenció del llamp i de la tempesta. També és tradició que per Sant Llorenç el campaner estrenyi els tirants de les campanes, ja que és l'època en que el jou està més sec.

Llegiu-ne més...
 
Campanes i campaners Imprimeix Correu electrònic

«Qui ara vulgui fer de campaner, ha d'ésser o molt missaire o un guillat».

Abans de la mecanització de les campanes, el campaner les feia funcionar manualment; i no deuria ser una feina gaire ben pagada ja que per poder subsistir havia d'exercir altres oficis. La seva feina consistia a tocar els tocs que informaven a la comunitat dels diferents esdeveniments, tant religiosos (l'àngelus, a Missa, a Morts,...) com civils (a sometent, a foc, a tempesta, ...). A Sant Feliu de Llobregat, l'ofici de campaner es va acabar amb la guerra civil, i els dos darrers campaners foren Isidre Cañameras i Ramon Cañameras (pare i fill). Després de la guerra no tenim constància que hi hagués cap campaner d'ofici, i l'última persona que les va tocar va ser en Bartomeu Ros.


El patró dels campaners és Sant Paulí de Nola. Nascut a Bordeus l'any 355, en el si d'una família cristiana, fou ordenat sacerdot a Barcelona cap a l'any 394. Es traslladà a Nola i formà una comunitat d'ascetes. Durant el primer decenni del segle V fou consagrat bisbe de Nola. La llegenda ha volgut veure en ell el primer que va usar les campanes per al culte, tant és així que primitivament les campanes eren anomenades «paulines» o «noles». Diu la tradició que, en agraïment a Barcelona, Sant Paulí va donar a la ciutat una de les primeres campanes que és la que la gent creia que es trobava en el campanar d'espadanya de la capella de Santa Llúcia. La festivitat del nostre patró és el 22 de juny. També són advocadesses de les campanes i dels campaners Santa Àgata i Santa Bàrbara.

 
Vols tocar campanes? Imprimeix Correu electrònic
CampanersEsteu interessats, o us feria il.lusió tocar les campanes?
 Ara podeu fer-ho!
Poseu-vos en contacte amb els campaners :
 
Les nostres campanes i el rellotge Imprimeix Correu electrònic

Les nostres campanes estan descrites pel gremi de campaners de València dins el INVENTARIO DE LAS CAMPANAS DE LAS CATEDRALES DE ESPAÑA.

Campanes de la catedral de Sant Llorenç

 
Trobada de campaners a les Borges Blanques Imprimeix Correu electrònic
Visita a les Borges Blanques 27juny2010 El diumenge 27 de Juny els Campaners de la Parròquia de Sant Llorenç van participar en la trobada de campaners de les Borges Blanques, on van fer uns repics de campanes al campanar de l'església parroquial de Santa Maria Assumpta juntament amb els campaners de les Borges Blanques, d'Esparraguera, Os de Balaguer, Cervera, i d'altres poblacions.
Després d'assistir a missa, i fer-se la fotografia de grup, van ser rebuts pel regidor de promoció turística i economia de la ciutat a la sala de plens de l'Ajuntament. Allà van escoltar unes paraules del regidor i van rebre uns obsequis record de la trobada.
L'encontre finalitzà amb un dinar al Centre Cívic amb la típica Cassola de Tros.
Trobada campaners a les Borges Blanques
 
« IniciAnterior123SegüentFinal »

Pàgina 2 de 3